Ebben az írásomban most a boltnyitás és üzletnyitás fontosabb marketing szempontjait, kérdéseit tekintjük át röviden. Ez a boltmarketing. Számos dologra kell figyelni, ha boltot szeretnél nyitni, mint például a jogi előírások, milyen végzettség szükséges, maga a vállalkozás indítása és megalapítása, pénzügyek, alkalmazottak stb. Ebben a cikkben tehát a boltmarketingről lesz szó, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a hirdetéseket és a reklámokat jelenti.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”30px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

A jogszabályi megfelelés, ha boltot szeretnél nyitni 

Ha a vállalkozás indítása kerül szóba, akkor többféle tevékenység és üzleti modell közül választhatsz. Sokaknak támad az az ötletük, hogy üzletet, boltot nyissanak. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a boltnyitás vagy más néven az üzletnyitás során.

Az üzletnyitás nem egyszerű feladat, mivel számos jogszabályi előírásnak kell megfelelni, amelyek a legtöbb kezdő vállalkozó számára átláthatatlan rendszert alkot. Még tovább bonyolódik az ügy, ha élelmiszer vagy élelmiszer-jellegű termékek forgalmazását is tervezed.

Ha a vállalkozásodat egy bolthelyiségben szeretnéd végezni, akkor érdemes elolvasnod az “Üzletnyitási segédlet vállalkozás indításhoz” című e-könyvemet, amit minden évben frissítek és bővítek.

Ez a tudásanyag gyakorlati információt ad az üzletnyitás és maga a vállalkozásindítás folyamatáról, amivel könnyen elkerülheted a gyakori buktatókat.

Sőt! Jelenleg 13 féle vállalkozói tevékenységhez is kapsz egy konkrét útmutatót.

Például: büfé, kávézó, kereskedelmi bolt, élelmiszerbolt, zöldséges, pizzéria, cukrászda stb.

Ebben a mai cikkemben nem erről fogok írni, hanem a marketingről, ami szintén egy fontos kérdéskör még a vállalkozás indítása ELŐTT!

 

Hogyan nyiss boltot marketing szempontból?

A boltmarketing elsőre talán egyszerűbbnek tűnik, mint a sok jogi előírás, de valójában ez is nagyon összetett.

Persze itt már általánosságban elmondható, hogy sokkal inkább a józan észre és kreativitásra kell hagyatkozni, mintsem különféle előírásokra.

A boltmarketing egyik első lépése, hogy figyelembe kell venni a saját és a leendő vállalkozásod anyagi lehetőségeit.

Ez általában meghatározza, hogy mekkora költségkeretet tudsz elkülöníteni majd a reklámozásra, különféle hirdetésekre.

A jogszabályi megfelelés nagyon fontos, azonban ettől még nem lesz nyereséges a vállalkozásod. Jó esetben “már csak nem fognak megbüntetni”.

Ahhoz, hogy egy bolt forgalma növekedjen és annyi vevője legyen, amivel nyereségesen tud már működni, egy jól átgondolt üzleti tervre van szükség, amelynek a része a marketing terv.

 

 

Mit érdemes még átgondolni a bolt nyitása előtt? 

Boltmarketing főbb alapkérdéseit ebben a részben nézzük át.

 

1. Milyen üzletet nyissak és mit áruljak?

Ez a legkézenfekvőbb kérdés, amely minden további lépést megelőz.

Érdemes először végiggondolni milyen termékekkel szeretnél foglalkozni, mit szeretnél árusítani.

Fontos tudnod, hogy bármilyen üzletnyitáshoz szükséges a megfelelő végzettség, amit jogszabály ír elő. Azonban vannak speciális termékek, amelyekhez még külön engedélyek és szakvégzettségek szükségesek.

Ez persze nem lehet kizáró ok, hiszen nem az alapján érdemes vállalkozás indítani, hogy mennyi egyszerű vagy sem az indulás. Ha jó lehetőség mutatkozik az ötletedben, akkor érdemes végigjárni a dolgokat, beszerezni az engedélyeket, ha pedig alkalmazottat veszel fel, akkor a szakvégzettségnek megfelelőt érdemes keresned.

Az már más kérdés, hogy a speciális termékek nagy szakértelmet igényelnek, így te vagy az alkalmazottad szaktudása és tapasztalata hatalmas előny lehet!

Ezzel el is értünk a következő ponthoz…

bolt nyitva tábla

 

2. Ki fogja vezetni a boltot? Kik fognak benne dolgozni?

Sajnos még mindig nagyon sok helyen találkozhat a vásárló az unatkozó, udvariasságot csak messziről ismerő és egymással cseverésző eladókkal.

Menj be egy plázába! Szörnyű, hogy még mindig ott tartunk, hogy mindenhol a sztenderd kérdést kapja az ember: “Segíthetek?”

Számos vállalkozás marketing és értékesítési stratégiájában és kivitelezésében segítettem, illetve a dolgozók képzésében tréning formájában. Nem nagyképűségből mondom, de össze sem lehet hasonlítani azokat a vállalkozásokat, ahol egy vevőközpontú képzést kapnak a dolgozók vagy éppen maga a tulajdonos.

Valóban unalmas lehet a munka, ha nincs vevő és nincs ott a főnök, hogy a dolgozók orrára koppintson. És hiába a jó képzés, ha nincsenek ellenőrizve a munkatársak. Erre lehet jó a próbavásárlás, amiről egy külön cikkben már írtam.

Egy kedves, segítőkész és talpraesett eladó viszont az egekig is emelheti vállalkozásodat. Talán te is jársz olyan boltokba, ahol jól tudod, hogy nem a legolcsóbb, de kifejezetten az ott dolgozók miatt és a kiszolgálás minősége miatt térsz vissza újra és újra.

Talán nem véletlen az sem, hogy a sarki sörözőben a formás idomokkal rendelkező pultos hölgy miatt is visszatérnek a vendégek. A hölgyek pedig örömmel fogják a jóképű sráchoz vinni az autójukat mosatni :)

Viccet félretéve, most nézzük meg a következő pontot…

 

3. A tervezett bolt helye, elhelyezkedése

Vajon mi alapján érdemes kiválasztani a bolt elhelyezkedését?

Nyilván ez függ a forgalmazott termékek körétől, de vannak olyan szempontok, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Ha rosszul méred fel a bolt helyét, akkor az hamar a bezáráshoz vezethet.

Nem elég feltételezni, hogy majd a vásárló tesz egy 5 perces kitérőt a buszmegállótól vagy majd az autósok megállnak a forgalmas út mellett és betérnek.

Ezekről a feltételezésekről meg is kell győződni, hogy a vevők tényleg így gondolkodnak-e. Csak megsúgom, jellemzően nem!

Ma már túl kényelmesek az emberek és túl sok választási lehetőség van.

Valami különlegeset kell nyújtanod ahhoz, hogy kitérőt tegyenek az boltodhoz. Ez pedig már a boltmarketinghez tartozik, aminek a része az előző pontban említett vevőközpontú kiszolgálás.

Érdemes végiggondolni a boltnyitás helyét a következő kérdések megválaszolásával:

  • Van-e lehetőség a bolt előtt parkolni? Fizetős-e az a parkoló vagy ingyenes?
  • Van-e közlekedési csomópont a közelben?
  • Elmennek-e egyáltalán a vásárlók a bolt mellett vagy más útvonalon haladnak?
  • Milyen egyéb boltok és intézmények vannak a közelben (pl. posta, orvosi rendelő stb.)?
  • Vannak-e konkurens üzletek, akik a versenytársaid lennének?
  • Érdemes a nem konkurens vállalkozókkal beszélni a környéken és megkérdezni a véleményüket a forgalomról!
  • Ki tudod-e fizetni a bérleti díjat azon a környéken?
  • …és végül: ha még nincs a környéken ilyen bolt, az nem jelent garanciát arra, hogy arra szükség is van ott!

bolt külső megjelenés

 

 

4. Külső és belső megtervezése

A bolt külsejének a megtervezése függ az elhelyezkedéstől is. Egy belvárosi részen, ahol régi házak vannak, nem biztos, hogy sok minden változtatható. Legfeljebb egy cégtábla, de ennek részleteit is szabályozhatja a helyi önkormányzat vagy az épület tulajdonosa.

Mielőtt megbíznál egy grafikust és egy nyomdát a cégtábla megtervezéséhez, érdemes megnézni a hasonló jellegű boltok megjelenését, mind belföldön, mind külföldön. Ehhez nem kell messzire mennie, nagyon sok bolt hirdeti magát az interneten fényképekkel. Nagyon jó ötleteket lehet így meríteni.

A bolt berendezése és kialakítása egyáltalán nem olcsó.

Ha szeretnéd minél kevesebb pénzből kihozni a maximumot, érdemes boltberendezési tanácsadó segítségét kérni. Ez plusz kiadásnak tűnik, azonban egy jó szakember végül sokat tud neked spórolni, és kreatív ötletekkel fog elhalmozni.

Sajnos a legtöbb vállalkozónak pont annyi pénze van, hogy ismerősöktől vagy innen-onnan, néhány polcot, használt bútorlapokat és kosarakat beszerezzen. Sajnos így viszont egyáltalán nem egyszerű egy vonzó stílust kialakítani a boltnak, ami anyagában és színében is illene a forgalmazott termékekhez.

Fontos tudnod, hogy a külső és belső megjelenés szintén a boltmarketing témájához kapcsolódik, amit a korábban is említett marketing tervben érdemes először leírni és kiszámolni a költségeket.

A megtervezése ennek egy külön szakma. Én számos vállalkozás, köztük üzletek indításában segítettem pénzügyi és marketing terv készítésével.

Egy jól elkészített marketing és pénzügyi terv eredménye, hogy így akár 20-30%-os megtakarítást is eredményezhet a megvalósítás végére érve (ha tartod majd magad az eredeti tervhez).

Ha már boltot fogsz nyitni, szánj időt a külső és a belső megtervezésére.

 

5. Árcímkék, feliratok, akciók

Ma már egyre több boltban találkozhatunk digitális árkijelzővel, ez azonban a legtöbb vállalkozó számára vagy felesleges vagy még nagyon drága.

Azonban érdemes itt is kialakítani egy egységes megjelenést. A cetlikre kézzel írt árak vagy az árazógép, amivel azt a kis fecnit tudod rányomni a termékre nem sok bizalmat ébreszt a vásárlóban. Ezzel hamar kialakul egy nem túl pozitív kép a vásárlóban. Persze vannak boltok, főleg a kis  településeken, ahol még ez az amit elvárnak a vevők, pl. egy kis élelmiszerboltnál – de jellemzően már ennél igényesebb megjelenés szükséges.

Biztos vagyok benne, hogy te is mondtad már egy boltra, hogy túl drága. Ilyen ítéletet a vevők néhány termék árának megnézése után meghoznak. Emiatt fontos a megfelelő árazási stratégia kialakítása.  Egy bolt esetében érdemes komplex módon meghatározni az árakat.

Ha például cipőboltod van és betér egy vásárló, aki bőrcipőt szeretne vásárolni, akkor számos kiegészítőt el tudsz hozzá adni, mint például cipőápoló szereket, talpbetétet, cipőkanalat stb. Ha egy kicsit olcsóbban adod a cipőt, akkor még bőven megtérül a vásárlás, mert az egyéb kiegészítőket is megveszik a vásárlóknak egy jó része. Ez egy egyszerű példa volt, csak hogy lásd az összetett árazási stratégiákkal (amit a multik is használnak) nagyobb bevételt érhetsz el. Abban, hogy ez így megvalósuljon a boltmarketing fog segíteni.

 

 

6. Reklámozás a boltmarketing folyamatos feladata

Talán az egyik és legfontosabb, hogy reklámozni mindig kell, nem csak akkor, ha csökken a forgalom vagy elfogynak a vevő. A boltmarketing nem egy egyszeri dolog, amit megcsinálsz és kész. Ez egy folyamatos feladat.

Manapság a potenciális vevők sokszor az interneten tájékozódnak először. Megnézik a bolt pontos helyét, nyitvatartási idejét és értékelését. Aki nem található meg az interneten és nem reklámoz, az már tényleg csak arra számíthat, hogy pont a boltja elé téved egy-egy járókelő. Ezt a luxust pedig ma már egyik vállalkozó sem engedheti meg.

Számos formában népszerűsítheted a boltodat, azonban mindenképpen érdemes egy marketing tervet készíteni és egy meghatározott költségkeretet elkülöníteni.

 

Ha tetszett ez az írásom és hasznosnak találtad, akkor érdemes elolvasnod az “Üzletnyitási segédlet vállalkozás indításhoz” című
e-könyvemet is, ahol további segítséget és útmutatást adok a boltnyitáshoz, a vállalkozás indításához.

 

Olvasd el a könyvről a további részleteket is ide kattintva!