Ahhoz, hogy egy vállalkozást elindíts sok mindent át kell gondolni és meg kell tervezni. Ebben segít az üzleti terv. De mire is van szüksége egy kezdő vállalkozónak?

Amikor kipattan egy ötlet az elménkből, akkor ez az első pillanatban jó tervnek tűnő dolog a feledésbe merülhet, ha nem rögzítjük írásban. A következő probléma, hogy vajon, hogyan kezdjünk hozzá a megvalósításnak. Tippek, amivel ezt a problémát megoldhatod.

Egy új vállalkozás vagy tevékenység elindításán gondolkozol?

Mindegy, hogy kényszerből vagy belső elhatározásból teszed a lényeg ugyanaz: mindig meg kell tervezni írásban, elő kell készíteni a projektet a vállalkozás indítását. Ez hívjuk üzleti terv készítésnek.

Ha már tudod mivel szeretnél foglalkozni, milyen tevékenységet szeretnél csinálni vállalkozóként, annak megtervezésére a legjobb eszköz az üzleti terv készítése. Sokaknak van némi elképzelése arról mi is az üzleti terv, azonban kevesebben vannak, akik valóban ismerik a valódi lényegét és használatát. Még kevesebben vannak, akik jól el is tudják ezt készíteni, hogy az tényleg a vállalkozás indítását segítse és ne csak egy felesleges papír legyen.

Egy profi módon megírt üzleti tervvel, nemcsak tisztábban fogod látni vállalkozás működését, fejlődési lehetőségeit, de rövidebb idő alatt elérheted vele az üzleti és személyes céljaidat.

Induló vállalkozások esetében az üzleti terv elkészítését követően napfényre kerülnek a terveket akadályozó tényezők, illetve elkerülhetők a gyakori buktatók, melyek eleve kudarcra ítélik az ötletet.

 

 

Mi is akkor a probléma?

A probléma, hogy amit az iskolában tanítanak a vállalkozásokról, nagyon messze áll a gyakorlati élettől. Még a felsőfokú iskolák között is ritka, ahol gyakorlati és aktuális üzleti ismereteket tanítanak. Ebből adódik, hogy a vállalkozások nagy része nem tudja hosszú távon tervezni a cégét. Sokan nem is igazán tudják miért fontos a tervezés…

A hazai cégek több, mint 70%-a kizárólag hitelkérelemhez, pályázathoz, esetleg befektetők keresése miatt készít üzleti tervet.

Az üzleti terv ma már nem a nagyvállalatok és az óriás multik kiváltsága. El kell készíteni egy sarki büfére vagy egy kisebb kereskedelmi üzletre is. Természetesen vannak eltérések az információ mennyiségében és részletességében, de ma már szinte elengedhetetlen az üzleti terv. Minden vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább egy alapszintű üzleti tervvel.

A kezdő vállalkozók manapság nincsenek könnyű helyzetben. Sokszor a tapasztalat hiánya, vagy a túlzott önbizalom ítéli halálra a vállalkozásokat, sokszor még akkor, amikor jóformán el sem indult. Számukra még utólag sem derül ki a valódi oka a kudarcnak – ami viszont könnyen elkerülhető lett volna.

 

 

 

Lépésről lépésre

Egy vállalkozás indításakor lépésről-lépésre kell haladni az ötletek megvalósításával. Tervezés nélkül pedig semmilyen beruházást nem szabad elkezdeni.

Nézzük meg röviden, hogyan kell lépésenként megvalósítani egy ötletet!

  1. Van egy jónak tűnő ötlet.
  2. Az ötletet részletesen le kell írni.
  3. Meg kell fogalmazni, hogy miért éppen ez az ötlet.
  4. Meg kell határozni, hogy mik a céljaid (rövid és hosszútávú célok, és ezalatt ne csak a pénzre gondolj).
  5. Mit szeretnél elérni az ötlet megvalósításával?

Ez még önmagában persze kevés.

Fell kell állítani egy működő üzleti modellt. El kell készíteni hozzá különböző tervek (pl. marketing terv, működési terv, személyzeti terv, pénzügyi terv stb.)

Első olvasásra biztos vagyok benne, hogy sokak számára ez bonyolultnak tűnik. A lényeg viszont most az, hogy megértsd: nem indíthatsz vállalkozást, amíg át nem gondoltad és meg nem tervezted minden részletét.

Persze még ez sem jelent garanciát arra, hogy sikeres leszel. A kockázatokat viszont nagyon nagy mértékben tudod csökkenteni. Így már nem csak a véletlen szerencsén fog múlni, hogy megmarad-e a vállalkozásod vagy sem.

Az üzleti terv elkészítéséhez érdemes egy szakember segítségét is igénybe venni, aki objektív visszajelzést is tud adni az ötletedről.

Néhány gondolatot követően végig megyek ezeken a lépéseken, illetve gyakorlati példákkal is megpróbálom egyértelművé tenni az adott feladatokat.

 

 

Egy személyes tapasztalat (név nékül)

Nemrég találkoztam egy fiatal párral, akik saját vállalkozást akartak indítani. Nagyon meglepett az, amit tapasztaltam. Ritkán találkozom olyan kezdő vállalkozókkal, akik gondosan megtervezik az egész indulást azért, hogy ne menet közben érjék őket kellemetlen meglepetések.

Korábban még nem voltak vállalkozók, eddig alkalmazottként teljesen más tevékenységekkel foglalkoztak.

Most viszont pontosan megterveztek mindent. Számoltak, egyeztettek az illetékes hatóságokkal és szakmai tanácsot kértek.

Így kellene minden vállalkozást elindítani, körüljárni a lehetőségeket, előírásokat.

Talán így kevesebb vállalkozás menne tönkre, illetve nagyobb eséllyel maradnának fent.

Valójában így elindítani egy vállalkozást jóval több időbe kerül, mint a “vágjunk bele, valami majd csak lesz valahogy” hozzáállással. Egy biztos: jóval több esélye lesz ennek a vállalkozásnak fennmaradni és sikeresen működni, mintha tervezés nélkül vágtak volna bele.

Számos induló vállalkozáshoz készítettem üzleti tervet! Ha a fent írásom alapján úgy gondolod, hogy te is szeretnéd tudatosan megtervezni az indulást és nem csak a véletlen szerencsére bízni mindent, akkor keress meg és segítek neked is!