Mit csinálj az uborkaszezon alatt, amikor minden csendesebb?

 

Éppen augusztus van, amikor ezeket a gondolatokat írom, de írhatnék a karácsony utáni időszakról vagy éppen arról, ami a vállalkozásod számára nyugisabb…

Most éppen megint rekord melegek vannak és az emberek többségének a figyelme a munkáról, a vállalkozásról a hűsítő koktélokra, a strandra és a pihenésre helyeződött.

Üresek az utcák, nincsenek nagy dugók, most minden csendesebb…

De mit is jelent ez a számodra?

Ha már vállalkozó vagy ez az időszak azt jelenti, hogy a bevételeid – nagy valószínűséggel – csökkennek (hacsak nem te üzemelteted a fagyizót vagy a strand büféjét, de akkor neked minden más hónap az uborkaszezon). Ez elég frusztráló, hiszen ugyanúgy ki kell fizetned a járulékokat, adókat, bérleti díjakat és az alkalmazottak bérét az uborkaszezon alatt is, mint máskor.

Hiába próbálod erőltetni ezt a hónapot, be kell látni, hogy az emberek többsége ilyenkor nyaral és kikapcsolódik. Ha még nem vagy vállalkozó és úgy olvasod ezeket a sorokat, akkor ezt meg tudod erősíteni, mert valószínűleg te is ilyenkorra tervezed a hosszabb szabadságokat.

Vállalkozóként hiába nyomod tövig a gázpedált! Hiába dolgozol kétszer annyi időt! Ez az a hónap, amikor szinte biztos, hogy nem lesz meg az eredménye.

 

De akkor mit is kellene csinálnod az uborkaszezon alatt? Mivel kellene töltened ezt az időt?

Elmondom, hogy én mit csinálok!

Ez csak egy ajánlás; majd te eldöntöd, hogy mihez kezdesz az uborkaszezonnal!

 

Az augusztus a legjobb hónap a munkára, de egy kicsit másképpen!

Ritmust és gondolkodásmódot kell ilyenkor váltanod.

Nem lesz annyi bevételed augusztusban? Feltételezem ezt már előre tudtad és képeztél tartalékot, szóval nagy gond nem lehet. Mert ugye vállalkozóként nem egyik hónapról a másikra élünk, hanem hosszabb távon gondolkodunk. Ugye? :)

Én igen, és ha eddig ezt nem tetted, akkor javaslom, hogy a legközelebbi nagyobb bevételedből képezz tartalékot… Ha pedig nem vagy még vállalkozó, akkor ezt alapból kalkuláld be az “indulási költségek” közé. Én legalább 3-6 hónap kiadását javaslom félretenni. Ez óriási biztonságérzetet és nyugalmat tud adni. Kár lenne, ha a vállalkozásod egy rossz hónap miatt dőlne össze, mint a kártyavár.

Számomra az augusztus egy lehetőség!

Ahelyett, hogy a légkondis irodában ücsörögnél és a Gmail fiókodat ellenőriznéd fél óránként vagy a bankszámla egyenleged felett csóválnád a fejed, van egy jobb ötletem!

 

Ismerd meg a vetés-aratás törvényét!

Sajnos nagyon kevesen ismerik már a vetés-aratás “törvényét”. Pedig nagyszüleink és dédszüleink tudnának erről sokat mesélni.

Számomra ez az jelenti, hogy a befektetett munka (idő, pénz, energia) és a bevétel (nyereség) ciklikus.

 

Az augusztus a vetés időszaka.

 

Ha te is ezt teszed, akkor a munkád gyümölcse őszre és télre be fog érni, amikor jöhet az aratás időszaka.

Ezeket a gondolatokat, azért írom le, hogy segítsek neked minél hasznosabban eltölteni az idei nyarat és a következő hosszabb-rövidebb uborkaszezonokat.

Adok néhány instant tippet is, amit azonnal alkalmazni tudsz!

 

Uborkaszezon az augusztus, amikor rajtad kívül mindenki alszik

Egyszerűen imádom az augusztust!

Mert tudom, hogy ilyenkor mindenki alszik. Ha nem hiszed, próbálj meg új tárgyalásokat szervezni! Ha nem vagy vállalkozó, akkor próbálj meg egy állásinterjúra eljutni augusztusban. Inkább ne próbáld meg, mert nem sok esély van rá!

Mindenki szabadságon van!

Az emberek ilyenkor lelassítanak. Vannak, akik ilyenkor 2-3 vagy akár 4 hétre is szabadságra mennek.

Honnan tudom?

Régen még megpróbáltam ugyanúgy tolni a munkát, mint az év többi részében, de csak az “out of office” (házon kívül) üzenetek jöttek vissza.

Aztán felismertem, hogy ilyenkor más taktikára van szükség.

Nem-nem! Eszemben sem jutott senkit utolérni telefonon miközben a strandon szürcsöli a koktélját.

Eldöntöttem, hogy ez lesz a vetés hónapja! Erre pontosan 31 nap áll rendelkezésre!

Ez az az időszak, amikor megalapozod az őszi és téli bevételeidet.

Sőt! Az egy hónap befektetett munkával könnyen megtöbbszörözheted.

Volt olyan uborkaszezon utáni hónapom, amikor 4x annyi lett a bevételem, mint a többi hónapban.

Tehát egy eleve gyengébb hónapot feláldozva, négyszer több bevétel a rá következő hónapban. De ezt nem tudtam volna elérni, ha nem ismerem a vetés-aratás törvényét.

Amikor mindenki a strandon süttette magát és az átmulatott éjszaka után másnap délig aludt, én ugyanúgy dolgoztam.

 

És te is tudsz előre dolgozni!

Ha nem vagy még vállalkozó, akkor tervezd meg az indulásodat. Készítsd el az üzleti tervedet. Járj utána a jogi kérdéseknek. Vagy egyszerűen kezdj el tanulni és alapozd meg a vállalkozói tudásodat.

Ha pedig már vállalkozó vagy, dolgozz te is előre.

Van egy ügyfelem, aki gyártással foglalkozik. Náluk a kevesebb eladás ellenére ugyanúgy folyik a munka, mert raktároznak a karácsonyi időszakra. Emellett dolgoznak a marketing kampányokon és van idő még arra is, hogy fejlesszék a vállalkozásukat.

Ilyenkor van idő a stratégiák kidolgozására. Ilyenkor tudsz kiszakadni a vállalkozásodból és egy kicsit felülről tekinteni a folyamatokra.

Ez nem a panaszkodás időszaka! Ez a felismerések és a fejlődések hónapja!

Fordítsd meg te is a gondolkodásmódod és tekints így erre!

De tudod mit?

 

Munka és magánélet!

Tudom, hogy most azt hiszed, hogy munkamániás vagyok. Pedig nem!

A saját tapasztalatom, hogy mióta ezzel a gondolkodásmóddal dolgozom az uborkaszezonok alatt, végül mégis belefér egy kis pihenés is.

Nem fekszem 2 héten át a tengerparti homokban, de fel tudom osztani a napomat két részre.

Az egyik felében fókuszáltan dolgozom előre. A másik felében pedig aktív és passzív programokat szervezek magamnak, amivel feltöltődöm és kikapcsolódom.

Az augusztus az a hónap, amikor a munka mellett bőven jut idő a családra és el tudnak tűnni a szemünk alól a karikák. :)

 

10 tipp, hogy milyen feladatokat csinálj az uborkaszezon alatt?

1. Tervezz előre: gondolkodj előre, hogy az utolsó negyedévben mivel fogod tölteni az idődet. Találd ki a következő kampányodat és dolgozz előre. Amikor eljönnek a pörgősebb időszakok, már csak a start gombot kell lenyomnod és futni fog a nyáron elkészített kampányod. Fantasztikus érzés lesz!

 

2. Fejlessz! Ha van már terméked vagy szolgáltatásod, akkor most van itt az ideje, hogy fejlesz. Biztos, hogy lesz rengeteg ötleted, amivel jobbá, szebbé vagy eladhatóbbá tudod tenni a kínálatod.

 

3. Tanulj valami új dolgot! Lazábbak a napok, így biztos, hogy belefér az idődbe egy-két szakmai könyv elolvasása. De el is mehetsz egy-két napos képzésre.

 

4. Új munkatárs felvétele és betanítása: bár a legtöbb vállalkozó nem foglalkozik ezzel (kivéve a szezonális vállalkozások), de számodra pont ez lesz az az időszak, amikor jobban ráérsz egy új munkatársat felvenni és betanítani. Egy hónap pont elég erre!

5. Vidd el a munkatársaidat csapatépítő programra: nyáron rengeteg program közül válogathatsz cégvezetőként, hogy jobban összehozd a munkatársakat. Elvégre ők is megérdemlik, hogy egy kicsit kikapcsolódjanak. Egy laza kerti sütögetésen át a kalandparkig bármi szóba jöhet. De még jobb, ha nem te találod ki, hanem megkérdezed a munkatársakat, hogy nekik mihez lenne kedvük ;)

 

 

További tippek:

6. Elemezd ki az év eddigi részét: nézd át a bevételeidet és a kiadásaidat. Ha alaposabban elmélyedsz ebben, akkor rengeteg tanulságot le fogsz tudni szűrni belőle.

 

7. Ápold az üzleti kapcsolatokat: emlékeztesd az ügyfeleket, hogy gondolsz rájuk. Küldj nekik egy kézzel írt üdvözlőlapot. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni. Ez egy apró gesztus, ami jól fog esni az ügyfeleidnek, mert azt érzik, hogy nem csak akkor jók, ha fizetnek neked. A VIP ügyfeleiddel pedig akár egy vacsorára is elmehetsz – értékelni fogják!

 

8. Tűzz ki új célokat: az embert a célok vezérlik és motiválják. Bizonyára több célodat is elérted már. Fogalmazd meg, hogy mi lesz a következő legyen az a munkához vagy a magánéletedhez kapcsolódó!

 

9. Írj ki mindent a fejedből: ezt a részét szeretem a legjobban. Amikor a sok gondolat, ötlet és terv belekerül a füzetembe. Teljesen más leírva látni ezeket a dolgokat, mint amikor csak kavarognak az fejemben. Neked is megkönnyebbülést fog hozni, javaslom próbáld ki!

 

10. …és végül PIHENJ is! Széllel szemben nem érdemes…. szóval nyugodtan menj el te is néhány napra pihenni és kikapcsolódni. Foglalkozz a családoddal, hiszen ők is hozzájárulnak a te karrieredhez és sikereidhez! De tudod…. ilyenkor nincsen munka! Még az e-mailt sem nézzük meg… csak állítsd be az “out of office” üzenetet és kész! Ugye menni fog? :)

 

Ha elolvastad a cikket örömmel veszem, ha megírod nekem, te hogyan és mivel töltöd az uborkaszezont!