Ebben az írásomban megismered azt a módszert, amivel eredményesen tudod tölteni az uborkaszezont, vagyis azokat az időszakokat, amikor éppen kevesebb megrendelésed és vevőd van.
10 tippet adok arra, hogy konkrétan mit érdemes csinálnod ilyenkor. Ezeket a tippeket már ma el tudod kezdeni megvalósítani.

Éppen nyár van, amikor ezeket a gondolatokat írom, de írhatnék a karácsony utáni időszakról vagy éppen arról, ami a vállalkozásod számára nyugisabb… Ez attól függ, hogy mivel foglalkozol, mi a tevékenységed vállalkozóként. Most éppen megint rekord melegek vannak és az emberek többségének a figyelme a munkáról, a vállalkozásról a hűsítő koktélokra, a strandra és a pihenésre helyeződött.

Üresek az utcák, nincsenek nagy dugók, most minden csendesebb…

De mit is jelent ez a számodra?

Ha már vállalkozó vagy ez az időszak azt jelenti, hogy a bevételeid – nagy valószínűséggel – csökkennek (hacsak nem te üzemelteted a fagyizót vagy a strand büféjét, de akkor neked minden más hónap az uborkaszezon). Ez elég frusztráló, hiszen ugyanúgy ki kell fizetned a járulékokat, adókat, bérleti díjakat és az alkalmazottak bérét az uborkaszezon alatt is, mint máskor.

Hiába próbálod erőltetni ezt az időszakot, be kell látni, hogy az emberek többsége ilyenkor nyaral és kikapcsolódik. Ha még nem vagy vállalkozó és úgy olvasod ezeket a sorokat, akkor ezt valószínűleg meg tudod erősíteni, mert te is ilyenkorra tervezed a hosszabb szabadságokat.

Vállalkozóként hiába nyomod tövig a gázpedált! Hiába dolgozol kétszer annyi időt! Ez az a hónap, amikor szinte biztos, hogy nem lesz meg az eredménye.

 

De akkor mit is kellene csinálnod az uborkaszezon alatt? Mivel kellene töltened ezt az időt?

Elmondom, hogy én mit csinálok!

Ez csak egy ajánlás; majd te eldöntöd, hogy mihez kezdesz az uborkaszezonnal!

 

Az uborkaszezon a legjobb hónap a munkára, de egy kicsit másképpen!

Ritmust és gondolkodásmódot kell ilyenkor váltanod.

Ha tudod előre, hogy egy gyengébb hónap vagy időszak következik, akkor célszerű erre előre felkészülni anyagilag is, így az első problémát, azaz a kötelező kifizetések meg vannak oldva. Így már nagy gond nem lehet. Mert vállalkozóként nem egyik hónapról a másikra élünk, hanem hosszabb távon gondolkodunk. Ugye? :)

Én igen, és ha eddig ezt nem tetted, akkor javaslom, hogy a legközelebbi nagyobb bevételedből képezz tartalékot… Ha pedig nem vagy még vállalkozó, akkor ezt alapból kalkuláld be az “indulási költségek” közé. Én legalább 3-6 hónap kiadását javaslom félretenni. Ez óriási biztonságérzetet és nyugalmat tud adni. Kár lenne, ha a vállalkozásod egy rossz hónap miatt dőlne össze, mint a kártyavár.

Számomra a nyári uborkaszezon egy óriási lehetőség!

Ahelyett, hogy a Gmail fiókodat ellenőriznéd fél óránként jött-e új megrendelés vagy a bankszámla egyenleged felett csóválnád a fejed, van egy jobb ötletem!

Nyitva, de elmarad a forgalom? Ilyenkor új stratégiára és gondolkodásmódra van szükség.
A legjobb, ha előre felkészülsz ezekre az időszakokra.

 Ismerd meg a vetés-aratás törvényét!

Sajnos nagyon kevesen ismerik már a vetés-aratás “törvényét”. Pedig nagyszüleink és dédszüleink tudnának erről sokat mesélni.

Számomra ez az jelenti, hogy a befektetett munka (idő, pénz, energia) és a bevétel (nyereség) ciklikus, folyamatos körforgásban áramlik.

 

“Számomra a nyár a vetés időszaka. Az ősz pedig az aratásé.”

 

Ha te is ezt teszed, akkor a munkád gyümölcse őszre és télre be fog érni, amikor jöhet az aratás időszaka.

Ezeket a gondolatokat, azért írom le, hogy segítsek neked minél hasznosabban eltölteni az idei nyarat és a következő hosszabb-rövidebb uborkaszezonokat. Adok néhány instant, azonnal megvalósítható tippet is, amit már a mai napon alkalmazni tudsz!

 

Uborkaszezon: amikor rajtad kívül mindenki alszik

Egyszerűen imádom ezt az időszakot!

Mert tudom, hogy ilyenkor mindenki alszik. Ha nem hiszed, próbálj meg új tárgyalásokat szervezni! Ha nem vagy vállalkozó, akkor próbálj meg egy állásinterjúra eljutni nyáron. Inkább ne próbáld meg, mert nem sok esély van rá!

Mindenki szabadságon van!

Az emberek ilyenkor lelassítanak. Vannak, akik ilyenkor 2-3 vagy akár 4 hétre is szabadságra mennek.

Honnan tudom?

Régen még megpróbáltam ugyanúgy tolni a munkát, mint az év többi részében, de csak az “out of office” (házon kívül) üzenetek jöttek vissza.

Aztán felismertem, hogy ilyenkor más taktikára van szükség.

Nem-nem! Eszemben sem jutott senkit utolérni telefonon miközben a strandon szürcsöli a koktélját. Bár itt megjegyezném volt a napokban egy vicces élményem. Éppen egy számítástechnikai boltban voltam, ahol a tulaj felhívta az ügyfelet, hogy elkészült a számítógép, amit javításra adott be. Nem hallottam a párbeszédet, mivel telefonon beszéltek, de a kérdés a következő volt az ügyfél felé: “akkor mikor vihetjük a strandra a számítógépet?”

Én eldöntöttem, hogy nekem az uborkaszezon mindig a vetés időszaka lesz! Ez az az időszak, amikor megalapozod az őszi és téli bevételeidet.

Sőt! Az egy hónap befektetett munkával könnyen megtöbbszörözheted.

“Volt olyan uborkaszezon utáni hónapom, amikor 4x annyi lett a bevételem.”

Nyáron az augusztus a leggyengébb időszak a vállalkozók többségének. Ha már nem legyen ez az egy hónap számodra a vetés időszaka. Tehát egy eleve gyengébb hónapot feláldozva, a bevételed többszörösét érheted el a rá következő hónapban.

Persze ezt én sem tudtam mindig, amíg a vállalkozásomban el nem kezdtem alkalmazni a vetés-aratás törvényét.

Amikor mindenki a strandon süttette magát és az átmulatott éjszaka után másnap délig aludt, én ugyanúgy dolgoztam – csak másként.

 

És te is tudsz előre dolgozni!

Ha nem vagy még vállalkozó, akkor tervezd meg az indulásodat. Készítsd el az üzleti terved. Járj utána a jogi kérdéseknek. Vagy egyszerűen kezdj el tanulni és alapozd meg a vállalkozói tudásodat.

Ha pedig már vállalkozó vagy, dolgozz te is előre.

Van egy ügyfelem, aki gyártással foglalkozik. Náluk a kevesebb eladás ellenére ugyanúgy folyik a munka, mert raktároznak a karácsonyi időszakra. Emellett dolgoznak a marketing kampányokon és van idő még arra is, hogy fejlesszék a vállalkozásukat. Például ilyenkor több idő van az ötletelésre és kipróbálnak új technológiákat, gyártási folyamatokat, aminek az eredmény az lesz, hogy egyre gyorsabban és egyre jobb minőségben tudják a terméküket gyártani.

Ilyenkor van idő a stratégiák kidolgozására. Ilyenkor tudsz kiszakadni a vállalkozásodból és egy kicsit felülről tekinteni a folyamatokra. Talán hallottad mér az a kifejezést, hogy ne a vállalkozásodBAN, hanem a vállalkozásodON dolgozz. Ez azt jelenti, hogy nem szorítanak annyira a határidős munkák, az ügyfelek is kevesebbet keresnek telefonon és több időd marad arra, hogy átgondold hol is tartasz jelenleg és hova szeretnél eljutni.

Ez nem a panaszkodás időszaka! Ez a felismerések és a fejlődések hónapja!

Fordítsd meg te is a gondolkodásmódod és tekints így erre!

De van itt még egy nagyon fontos dolog, amiről a legtöbb tanácsadó sosem beszél, pedig kellene:

Munka és magánélet!

Az eddigiek alapján azt gondolhatnád, hogy munkamániás vagyok, aki még szabadságra sem képes elmenni. Pedig ez nem így van, sőt!

A saját tapasztalatom, hogy mióta a vetés és aratás törvényét alkalmazom, ez alapjaiban változtatta meg a munkamentet is a vállalkozásomban.

Jellemzően kétféle szabadidőt tervezek be előre, hogy ne csak a munkáról szóljon az életem, hanem a családommal és a barátaimmal is tudjak időt tölteni és maradjon időm az egyéb szabadidős tevékenységeimre.

1. Felosztom a napomat két részre:

Az egyik felében fókuszáltan dolgozom előre olyan feladatokkal, amik majd később hozzák meg az eredményt. A nap másik felében pedig aktív és passzív programokat szervezek magamnak, amivel feltöltődöm és kikapcsolódom.

2. Hosszabb kikapcsolódás

A nyári hónapok számomra főként hosszú távon eredményt hozó munkával tellik. Majd szeptemberben elutazom 2 hétre kikapcsolódni. Legutóbb például Triesztben (Olaszországban) töltöttem ezt az időt, és mire visszajöttem, addigra újra mindenki nyakig benne volt a munkában, én pedig kipihentem tudtam élvezni a nyári munka (vetés) eredményét (aratás).

A célom, hogy 2020-ban szeretném a vállalkozásomat 1 hónapra “magára” hagyni. Ez egy újfajta kihívás lesz a számomra, mert eddig 2 hétnél tovább nem ment, ami valószínűleg csak a megszokás miatt volt így. Ez pedig egy újfata távlatot fog számomra megnyitni, amihez természetesen több dolgot is újra kell gondolni. Az eredményekről természetesen majd beszámolok :)

A napomat két részre osztom: délelőtt dolgozom a hosszú távú célokon, a délután pedig a felöltődés időszaka.
Ilyenkor szeretek kimenni a természetbe biciklizni.

 

Most pedig adok 10 tippet, amit már a mai naptól te is alkalmazni tudsz, hogy hasznosan teljen ez az időszak!

10 tipp, hogy milyen feladatokat csinálj az uborkaszezon alatt?

1. Tervezz előre

Gondolkodj előre, hogy az utolsó negyedévben mivel fogod tölteni az idődet. Találd ki a következő kampányodat és dolgozz előre. Amikor eljönnek a pörgősebb időszakok, már csak a start gombot kell lenyomnod és futni fog a nyáron elkészített kampányod. Fantasztikus érzés lesz!

 

2. Fejleszd a vállalkozásodat

Ha van már terméked vagy szolgáltatásod, akkor most van itt az ideje, hogy fejlesz. Biztos, hogy lesz rengeteg ötleted, amivel jobbá, szebbé vagy eladhatóbbá tudod tenni a kínálatod.

 

3. Tanulj meg új készségeket

Lazábbak a napok, így biztos, hogy belefér az idődbe egy-két szakmai könyv elolvasása. De el is mehetsz egy-két napos képzésre. Jelenleg benne vagyok egy vállalkozókból álló “mastermind” csoportban. Ha nem tudod, akkor csak nagyon röviden a lényeg: havonta jövünk össze egy teljes napra, amikor egymást segítve egy előre meghatározott program szerint haladunk. Nagyon eredményes tud lenni. Képzeld el, mennyi segítséget és ötletet tud adni, ha egy téged foglalkoztató aktuális kérdésre 6-8 tapasztalt vállalkozó ad választ a saját nézőpontja szerint. Ebben a mastermind csoportban mindenki bevállalta, hogy egy könyvet elolvas a következő két hónapban, és a legközelebbi találkozónk alkalmával megosztja a legfontosabb tanulságokat és érdekességeket arról, amit olvasott.

 

4. Új munkatárs felvétele és betanítása

Bár a legtöbb vállalkozó nem foglalkozik ezzel (kivéve a szezonális vállalkozások), de számodra pont ez lesz az az időszak, amikor jobban ráérsz egy új munkatársat felvenni és betanítani. Egy hónap pont elég erre! Ha pedig nagyon nem találsz ilyenkor munkaerőt, akkor ez egy jó időszak arra, hogy elkészítsd azokat a dokumentációkat és leírásokat, amelyeket majd át tudsz adni az új munkavállalónak – ezzel is lerövidítve az ő betanítási időszakát. A legjobb pedig, hogy ezeket a leírásokat később az újabb munkatársaknak is oda tudod adni. Egyszeri befektetés, hosszú távú megtérülés!

 

5. Vidd el a munkatársaidat csapatépítő programra

Nyáron rengeteg program közül válogathatsz cégvezetőként, hogy jobban összehozd a munkatársakat. Elvégre ők megérdemlik, hogy egy kicsit kikapcsolódjanak és jobban megismerjék egymást. Egy laza kerti sütögetésen át a kalandparkig bármi szóba jöhet. De még jobb, ha nem te találod ki, hanem megkérdezed a munkatársakat, hogy nekik mihez lenne kedvük. Amikor még alkalmazott voltam és vezetőként dolgoztam egy cégben, készítettünk egy szavazást, hogy mit szeretnének csinálni a cég dolgozói karácsonyi csapatépítés keretében. Mindenre gondoltam, de arra nem, hogy disznóvágásra akarnak elmenni… Igaz, hogy én nem rajongtam ezért, de a többség erre vágyot. Hát ilyen is van ;)

 

Az uborkaszezon a legjobb időszak, hogy ne a vállalkozásodBAN, hanem a vállalkozásodON dolgozz!

 

További tippek, hogy eredményesen teljen ez az időszak:

6. Elemezd ki az év eddigi részét

Nézd át a bevételeidet és a kiadásaidat. Ha alaposabban elmélyedsz ebben, akkor rengeteg tanulságot le fogsz tudni szűrni belőle. Én néhány éve kezdtem csak el elemezni, hogy termékenként és szolgáltatásonként milyen bevételeket értem el egy-egy év alatt. Nagyon meglepő eredményeket kaptam, ami végül olyan változásokat hozott a vállalkozásom életében, hogy alapjaiban kellett több dolgot is újragondolnom. Ez pedig nem történhetett volna meg, hanem szakítok időt arra, hogy elemezzen a pénzügyeimet alaposabban is.

 

7. Ápold a kapcsolatokat

Tartsd a kapcsolatot az ügyfelekkel. Küldj nekik egy kézzel írt üdvözlőlapot, amiben például kellemes nyári időtöltést kívánsz. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni. Ez csak egy apró gesztus, ami jól fog esni az ügyfeleidnek, mert azt érzik, hogy nem csak akkor jók, ha fizetnek neked. A VIP ügyfeleiddel pedig akár egy vacsorára is elmehetsz – ezt különösen értékelni fogják!

 

8. Tűzz ki új célokat

Az embert a célok vezérlik és motiválják. Bizonyára több célodat is elérted már. Fogalmazd meg, hogy mi lesz a következő, legyen az a munkához vagy a magánéletedhez kapcsolódó! Ebben az időszakban sokkal könnyebb hosszabb távon gondolkodni, amikor nem a napi tűzoltásban vagy. Álmodozz bátran és próbáld meg előre betervezni! De az is lehet, hogy pont ez lesz a legjobb időszak arra, hogy bele is vágj a megvalósításba.

 

9. Írj ki mindent a fejedből

Ezt a részét szeretem a legjobban. Amikor a sok gondolat, ötlet és terv belekerül a füzetembe. Egyrészt szoktam a számítógépen is jegyzetelni, de teljesen más tollal egy szép füzetben írni. Van egy erre a célra kijelölt füzetem. Ide szoktam először kiírni a fejemből az új ötleteket, gondolatokat. Van amikor ebben kezdem el az új céloknak is a megtervezését. Teljesen más leírva látni ezeket a dolgokat, mint amikor csak kavarognak az fejemben. Neked is megkönnyebbülést fog hozni, javaslom próbáld ki!

TIPP: érdemes nem a legolcsóbb gagyi spirál füzetet megvenni ehhez. Tiszteld meg saját magad azzal, hogy a legkülönlegesebb gondolataidat egy szép füzetben kezded el leírni. Persze ne ezen múljon a dolog, hogy két hetet még vársz mire találsz egy szép füzetet. Akkor inkább vegyél egy csomag fehér nyomtatópapírt és az is sokkal igényesebb, mint a hello kitty-s spirál füzet. Régebben én is nyomtatópapírra jegyzeteltem, mert ezt később le is tudod füzni.

 

10. …és végül PIHENJ is! 

Széllel szemben ne…. szóval nyugodtan menj el néhány napra pihenni és kikapcsolódni. Ez az időszak nem arról szól, hogy megvonsz magadtól mindent, amit a nyár adhat a számodra. Menj el kirándulni vagy ugorj le egy napra a tópartra. Foglalkozz a családoddal, hiszen ők is hozzájárulnak a te karrieredhez és sikereidhez! FONTOS: ilyenkor nincsen munka! Még az e-mailt sem nézzük meg… csak állítsd be az “out of office” üzenetet és kész!

Ezt úgy szoktam mondai, hogy: “keményen dolgozom és keményen pihenek” :)

Összefoglalás

Ebben az írásomban megismerted a vetés-aratás törvényét, ami számodra is megoldás lehet, hogy ne csak frusztrációt okozzon az uborkaszezon. Adtam 10 azonnal megvalósítható tippet, amit már MA el tudsz kezdeni alkalmazni, hogy produktív legyen számodra is ez az időszak. 

Ha tetszett ez az írásom, akkor ne felejts el feliratkozni az olvasói listára, mert így te is elsőként értesülhetsz a legújabb tartalmakról és hasznos segédletekről.