Mitől sikeres egy vállalkozás és egyáltalán mi jelent a siker?

Számos válasz született már erre a kérdésre, de egy biztos: minden vállalkozó sikerre vágyik. Bármit is jelentsen a siker. Sokan el sem jutnak odáig, hogy pontosan megfogalmazzák ezt a fogalmat. Ennek oka, hogy ez már egy sokkal pontosabb képet adna, ami az álmodozás helyett a tettek mezejére visz. Ott viszont már benne van a hibázás lehetősége… 

Ha megkérdezünk egy kezdő vállalkozót vagy a sok éves tapasztalattal rendelkező cégvezetőt, esetleg egy kényszervállalkozót – mindenki máshogy írná le a sikert.

Egy kezdő vállalkozó vagy egy kényszervállalkozó számára óriási siker, ha az első néhány hónapban már vannak bevételei. Számos statisztika bizonyítja, mennyire nehéz egy vállalkozás számára az első két év. Egy sok éve működő vállalkozás vezetője számára már nem az a siker, hogy lesz-e bevétele a következő hónapban vagy sem, hanem hogy tovább tudják-e növelni a nyereséget.

 

 

Célkitűzés

Minden vállalkozónak tisztában kell lennie mit is szeretne elérni rövid-, közép- és hosszútávon. A siker egy szubjektív fogalom, amit nem lehet mérni. Ezzel szemben, ha mérhető célokat állítasz fel, akkor pontosan nyomon tudod követni a haladást. Ebben az esetben nem a külvilág mondja meg, hogy sikeres vagy-e, hanem önmagadhoz viszonyítva látod. A külső megítélés ugyanúgy szubjektív és felületes, míg a saját magad által felállított célok egy sokkal objektívebb képet adnak az adott helyzetedről.

Érdemes számszerű célokat és határidőket is kitűzni, hiszen így rendszeresen ellenőrizni lehet, hogy jó úton haladsz-e. Ha úgy tapasztalod, hogy valami nem megfelelően működik és eltértél a tervektől, akkor meg kell vizsgálni ennek az okait. Majd folytatod a feladatok végrehajtását a helyes irány felé. Tulajdonképpen a vállalkozás egy folyamatos célkitűzés-megvalósítás körforgásban létezik. :)

 

Alkalmazkodó képesség a siker egyik kulcsa

Az árak folyamatosan emelkednek, az igények folyamatosan változnak. Vannak, akik keseregnek ezen, de vannak, akik előnyükre tudják fordítani ezt a megváltozott helyzetet. Számos vállalkozó azonban nem képes felismerni a megváltozott körülményeket.

Vannak, akik nem változtatnak semmin, ha esik, ha fúj.

Többször tapasztaltam, hogy egy vállalkozó beleszerelmesedik a saját vállalkozói ötletébe és képtelenek objektíven látni a helyzetet. Nehéz ilyenkor felismerni, hogy a sikerhez, az eredmények eléréséhez teljesen irányt kellene váltani. Ebben a helyzetben a sikeres vállalkozás titka az alkalmazkodó képesség és a rugalmasság.

A siker szubjektív fogalom, így mindenkinek magának kell tudnia, mit kell ahhoz tennie, hogy sikeresnek mondhassa magát. Az év vége és az újév eleje mindig remek alkalom arra, hogy átgondold mit tettél meg az idén a saját sikered érdekében. Ettől függetlenül az új célok felállítása az év minden napján aktuális.

Te mit fogsz megtenni az év hátra levő részében, hogy elérd a célodat?