Peter Drucker menedzsment szakember hazánkban kevésbé ismert, mint a tengerentúlon, ahol az amerikai társadalom az ő könyvein nőtt fel és szelleme az iskolákon túl még az óvodákat is áthatja. A ma legelterjedtebb vállalkozás szervezetfejlesztési és irányítási rendszerekben az ő gondolatai élnek továbbfejlesztve. Néhány hónappal ezelőtt részt vettem egy előadáson, ahol Dr. Kürti Sándor vállalkozó mesélt a saját cégének a történetérő

Jó helyen a megfelelő emberekkel

Nagyon tanulságos volt Kürti úr előadása, és maga a személye is roppant szimpatikus volt. A sikerei ellenére, érződött benne egy nagy mértékű alázat és szerénység. Ebben a cikkben a füzetembe felírt gondolatokat osztom meg veled egy kicsit bővebben, amit az előadáson jegyzeteltem – kiegészítve a saját gondolataimmal!

Talán kicsit elcsépelten hangzik, amikor sikeres vállalkozók arról beszélnek, hogy a jó helyen volt a megfelelő időben. Én azonban, az elmúlt 10 év tanácsadói munkám során tisztába kerültem, hogy ez azért jóval többről szól. Én úgy gondolom, hogy egy sikeres vállalkozás felépítésének semmi köze a szerencséhez. Egy sikeres vállalkozás mindig egy tudatos, kemény és kitartó munka eredmény.

Dr. Kürti Sándor elmondása szerint csak jókor volt jó helyen és mindig a megfelelő emberek vették körül. Az egész előadása alatt alázatosan és szerényen mesélt a sikereiről, talán pont ezzel nyerte el leginkább a hallgatóság és az én szimpátiámat is. A munkássága és az elért eredményei úgy gondolom magukért beszélnek.

Aki nem ismeri a Kürt Zrt. annak röviden annyit, hogy informatikai biztonsággal és a megsérült számítógépes adatok helyreállításával foglalkoznak. A KÜRT 28 éve foglalkozik adatmentéssel és évente több mint 3.000 adatmentési és-helyreállítási feladatot old meg sikerrel.

 

 

Drucker minden napra

Kürti úr ajánlására megvettem Peter F. Drucker – “Drucker minden napra” c. könyvét, ami ahogyan a nevében is szerepel az év minden napjára egy-egy inspiráló és motiváló gondolatot oszt meg elsősorban a vállalkozók részére, de tulajdonképpen bárkinek hasznos lehet a munkája során.

Amikor azt írom, hogy inspiráló és motiváló gondolat, akkor egyáltalán nem a mai elcsépelt agyonhasznált idézeteket kell érteni. Nagyon komoly szakmai gondolatok ezek, amiből talán nem véletlenül éppen elég naponta egyet elolvasni. Ezeken a gondolatokon érdemes időzni és alaposabban is átgondolni, majd akár a saját vállalkozásunkban is adaptálni.

Ennek nyomán úgy tervezem, hogy az előadáson is elhangzott gondolatok közül megosztok most én is egyet a jegyzetemből.

 

A marketing önmagában nem megoldás

Észrevetted-e, hogy manapság mindenki keresi a siker titkát. Mindenki gyorsan akar sikeres lenni és meggazdagodni. Számos ilyen vállalkozót látok nap, mint nap, akik úgy gondolják, hogy levágják az utat és nekik majd így sikerülni fog.

Úgy gondolják, hogy ők tudják a titkos receptet, amivel egyszeriben minden gondjuk megoldódik.

Én egyáltalán nem hiszek az ilyen megoldásokban. Rövid távon úgy tűnhet, hogy működik a dolog, de hosszú távon kudarcba fulladnak.

Az egyik ilyen gyakori tévhit, hogy a jó marketinggel gyakorlatilag bármilyen vállalkozást fel lehet építeni és nyereségessé lehet tenni.

Sokan emiatt százezreket és milliókat fektetnek a vállalkozás marketingjébe, mert elhiszik, amit a magyar és a külföldi marketing guruk mondanak.

De nézzük meg kicsit alaposabban a kérdést.

Ha tényleg csak a marketing hozza el a kívánt célt, miért van az, hogy az egyes marketing szakterületek specialistái mind a saját módszerükre esküsznek?

 


Ezek alapján, ha marketingről van szó, mégis melyik eszköz lesz a sikerrecept?

  • Alkalmazhatsz vagy megbízhatsz egy grafikust, aki elkészíti a honlapodat és kialakítja a vállalkozás arculatát.
  • Esetleg pénzt fektetsz egy SEO (keresőmarketinges) specialistába, aki majd a honlapot “keresőbaráttá” teszi, hogy minél többen találják meg az oldaladat. Bár valójában a kezdő vállalkozóknak fogalma sincsen arról, hogyan működik a keresőoptimalizálás, de ez most trendi.
  • Elindíthatsz egy direct marketing vagy e-mail kampányt és küldheted a hírleveleket.
  • Felbérelsz egy szövegírót, aki rendszeresen írni fog neked a blogodba és a Facebook oldaladra.

Akkor most melyik is fogja meghozni az átütő sikert?

A probléma nem ezekkel a területekkel van és nem is a szakemberekkel.

A probléma, hogy neked, mint vállalkozónak RENDSZERBEN kell gondolkodnod és nem egy dologtól szabad várni a megoldást.

Magyarán: nincsen egyetlen üdvözítő megoldás, a titkos sikerrecept nem létezik!

Sokszor látom a csalódottságot kezdő vállalkozók arcán, amikor elmondom, hogy nem fog még nyereséget termelni a vállalkozásod, ha keresőoptimalizálod a weboldaladat.

Ez csak egy nyúlfarknyi része a teljes RENDSZERNEK.

Nem akarom a te kedvedet sem elvenni, de fontos tudni, hogy egyetlen marketing eszköz és maga a marketing sem megoldás önmagában.

A lényeg: nagyon fontos a marketing, amikor a vállalkozásodat szeretnéd nyereségessé tenni, de ne csak a marketingben lásd a fejlődés lehetőségét.

 

Stratégiai szemléletre van szüksége, ezért mindig azzal a területtel kell foglalkoznod, ami a leggyengébb láncszem a gépezetben.

 

Sajnos a legtöbb kisvállalkozásnál nem azon fog múlni a siker, hogy melyik marketing területet fejleszti. Ennél sokszor jóval komolyabb és ALAPVETŐ problémák állnak fenn. Ezért is érdemes egy vállalkozásfejlesztővel leülni és részt venni a tanácsadáson. Nem csak az indulás előtt, hanem utána is!

Van egy könyvem, amiben további tippeket adok a vállalkozás indításához, hogy milyen területekkel kell foglalkoznod. A könyvet a 21 nélkülözhetetlen lépés mielőtt vállalkozást indítasz címen találod itt a honlapomon.