Nem kell vállalkozónak lenned, hogy tudd, milyen az amikor a munkahelyen folyamatosan csúszásban vagytok a feladatokkal. Megy a tűzoltás, mindenki feszült és ingerült. A hosszú távon fontos feladatokkal ilyenkor senkinek sincsen ideje foglalkozni. Ez nagy probléma! Vállalkozóként fontos, hogy a hosszú távú tervekre, fejlesztésekre és új ötletek megvalósítására is legyen idő. 

A fagyiárus története

Nemrég láttam egy riportot egy idős bácsiról, aki az egész életét fagylalt és sütemény árusítással töltötte. Jól ment neki, szerették az emberek. Aztán egyszer kapott egy élelmiszer-biztonsági ellenőrzést és kiderült, hogy nagyon nagy hiányosságok és problémák vannak. Gyakorlatilag a több tíz év alatt, semmi pénzt nem forgatott vissza a felújításba és a fejlesztésbe. Emiatt a gépek már elavultak, rozsdásak voltak, ami higiéniai szempontból nagyon kockázatos.

Sokan hozzászóltak a videóhoz az interneten és megírták, hogy régen minden más volt. Miért kell szívatni szegény bácsit, neki ez az élete. Én viszont nem értek ezzel egyet. Ahogyan egy kezdő vállalkozónak meg kell felelnie a higiéniai és egyéb hatósági ellenőrzéseken, ez alól ne legyen már kivétel egy ember, akinek az az érdeme, hogy régóta csinálja az üzletet és idős.

Persze ezek az emberek nem így beszélnének, ha egy sütemény elfogyasztása után a kórházban kötnek ki ételmérgessel. Mert voltak, akik így jártak.

 

A fontos és sürgős feladatok közötti különbség

Egyszerűen ez a férfi nem foglalkozott a FONTOS feladatokkal.

A fontos feladatok mindig ott voltak előtte.

Viszont a a SÜRGŐS feladatok folyamatosan kiabálnak a megoldásért.

Az ő esetében a sürgős feladat az újabb sütemények és fagyi elkészítése volt.

A fontos feladat pedig a fejlesztés lett volna és itt most tisztázni kell a fogalmakat:

 A “fontos”, illetve a “sürgős” feladatok között óriási különbség van.

A fontos feladatok a háttérben csendesen hevernek, sosem reklamálnak, hogy foglalkozni kellene velük, vagyis nem sürgetnek. Ezek a feladatok egyszer jönnek csak a felszínre, de akkor már általában késő.

Így volt ez a fagyizó esetében is, ahol több millió forintot kellett volna költeni az új gépekre és renoválásra. Talán mondanom sem kell, hogy nem volt meg ez a pénz, ezért be kellett zárnia könnyes szemekkel.

Őszintén szólva engem is meghatott a történet bizonyos szempontból. Nem jó látni egy öreg embert, aki erre az üzletre áldozta az életét és ki tudja mi lesz vele, ha bezárja…

Ugyanakkor vállalkozói szemszögből nézve ez egy nagyon nagy hiba, hogy soha nem számolt a fejlesztésekkel és a hosszú távú tervekkel.

Számos könyv már leírta, hogy meg kell tudni különböztetni a „sürgős” és a „fontos” feladatokat.

Valamiért úgy alakult, hogy az ember ösztönösen a sürgős dolgokat csinálja meg először, és csak ha marad ideje, akkor foglalkozik a fontos dolgokkal.

Ez az oka annak, hogy számos vállalkozó nem foglalkozik a fejlesztésekkel, ezért nem indít el új szolgáltatásokat, ezért nem lesznek újabb termékek, ezért nem indít el új értékesítési csatornákat, mint például egy webáruház.

 

 

Ez egy ördögi kör

Nincs idő a tervezésre, mert folyamatosan jönnek az sürgős feladatok, amik kiabálnak a megoldásért. Emiatt úgy érzi a vállalkozó, hogy sosem tudja befejezni a feladatait és nem jut idő a hosszú távú tervekre. Ennek oka pedig pont az, hogy nem terv szerint dolgozik, hanem minden nap megküzd valahogy a szembejövő problémákkal. Ilyenkor a vállalkozásából nem is lát mást, csak problémákat.

Számos vállalkozásnál vízválasztó volt az üzleti terv készítése és a tervszerű munka bevezetése. Magyarán így már ők dönthettek arról, hogy mikor milyen feladattal fognak foglalkozni.

A tervezés mindenképpen a cégvezető egyik legfontosabb feladata kell, hogy legyen.

A cégvezetőnek nem a napi tűzoltással kell foglalkoznia, hanem a vállalkozás fejlesztésével és a cég építésével.

Az más kérdés, ha egyedül vagy a vállalkozásban, esetleg ketten. Ilyenkor saját magadnak kell elkülöníteni időket arra, amikor a hosszú távú tervekkel, azaz a FONTOS feladatokkal foglalkozol.

Ezen persze a vállalkozók mindig fennakadnak, hogy mégis hogyan legyen ideje erre, ha még a holnapi napot sem látja. Azonban ezzel már be is kerültek egy ördögi körbe.

Talán egyszerűnek tűnik a megoldás, de ez csupán DÖNTÉS kérdése.

Legalábbis egy döntéssel indul, majd szükséges lesz a vállalkozás működésének az átszervezése. Ez már nehezebb és hosszabb folyamat, de máshogy nem lehet feloldani ezt a problémát.

Ez már a vállalkozásfejlesztés témakörébe tartozik.

Ha viszont most kezdesz bele egy vállalkozásba, akkor érdemes már indulás előtt előre végiggondolni a működést és időt hagyni a fontos feladatokra is.