Mielőtt vállalkozó lettem, szinte kivétel nélküli mindenki le akart beszélni erről a lépésemről. Féltett a családom, furcsán néztek rám a kollégák és a barátok. Mégis miért adnék fel egy biztos és jól fizető állást egy bizonytalan kimenetelű vállalkozásért cserébe. Azóta több, mint 10 év telt el és azt mondhatom, hogy életem egyik legjobb döntése volt, hogy vállalkozó lettem.

Az időzítés fontossága

Több mint 10 évvel ezelőtt kiléptem a munkahelyről és vállalkozó lettem, ami jó döntésnek tűnt, de az időzítés már koránt sem volt az. Ekkor 2008-ban kezdődött a pénzügyi válság, ami nehéz helyzetet teremtett a legtöbb vállalkozónak. Bevallom őszintén, hogy nekem sem volt könnyű időszak, de sok tanulsággal szolgált.

Sokan voltak akik a válság hatására elvesztették egyik napról a másikra az addig biztosnak vélt állásukat. Akik munka nélkül maradtak, egy leépítés miatt vagy azért, mert megszűnt a cég ahol dolgoztak nagyon nehéz helyzetbe került.

Új munkahelyet szinte lehetetlen volt találni ebben az időben.

A munkanélküliségi ráta történelmi csúcsot döntött meg (2010. december és 2011. február között 11,5%) és a munkanélküliség átlagos időtartama 18 hónap volt.

A hosszú hónapok sikertelen álláskeresése után sokan, utolsó mentsvárként saját vállalkozást indítanak.

Én önszántamból lettem vállalkozó, én magam döntöttem úgy, hogy otthagyom a munkahelyemet. Nem volt veszélyben sem a cég ahol dolgoztam, sem az állásom. Talán pont ezért is volt sokak számára érthetetlen a döntésem.

Sokan kényszer hatására kezdtek el vállalkozni, mert nem volt más lehetőségük, ők a “kényszer vállalkozók”.

A kényszer vállalkozóknak jellemzően nincsen meg az a tudása és tapasztalata, amivel egy vállalkozást sikeresen tudnának működtetni. Emiatt magas a kényszer vállalkozások bedőlési aránya.

 

Miért legyél vállalkozó?

A legtöbb vállalkozó elsődleges céljai között szerepel a nagyobb bevétel lehetősége, a függetlenné válás, a munkaidő szabad megválasztása.

Vannak, akik a meglévő munkájuk mellett kezdik el a vállalkozást másodállásban, míg vannak, akik felmondanak és ezt követően teljesen új alapra helyezik a megélhetésüket.

Mindkét verziónak vannak előnyei és hátrányai is, de a megfelelő tervezéssel mindkét út járható.

Amit viszont nem ajánlok, hogy valaki kényszerből legyen vállalkozó. Ez szerintem egy rossz gondolkodási mód, mivel egy vállalkozás indítására fel kell készülni, időt kell hagyni a tervezésre. Nem lehet kapkodva, utolsó mentsvárként gondolni erre. Ezeknek a történeteknek szinte kivétel nélkül rossz vége lesz.

 

 

Vállalkozónak születni kell?

Gyakran előfordul, hogy a családtagok, a barátok „segítő” szándékkal próbálnak majd lebeszélni a vállalkozás indításáról.

Nyugi, én is kaptam ilyen mondatokat:

  • nem is vagy te az a vállalkozó típusú ember
  • nem is rendelkezel olyan kapcsolatokkal
  • több millió forint kell a vállalkozáshoz
  • úgysem fog menni és akkor majd mehetsz újra állást keresni

Ezek a vélemények a legtöbb esetben az ismeretlentől való félelem, a neveltetés vagy az irigység váltja ki. Általában, akik a fenti kijelentéseket teszik, nem rendelkeznek vállalkozói ismeretekkel és talán soha nem is volt saját vállalkozásuk.

Amit megtanultam és ma már biztosan mondhatom, hogy NEM kell vállalkozónak születnie senkinek ahhoz, hogy sikeres vállalkozó legyen.

Az évek alatt számos ügyfelem volt, akik alapjaiban változtatták meg az életüket anyagilag néhány év leforgása alatt – mindezt úgy, hogy korábban alkalmazottként dolgoztak.

Természetesen vannak olyan készségek és személyiségjegyek, amelyek miatt valaki könnyebben boldogul vállalkozóként.

Van, aki könnyebben tud kapcsolatot teremteni emberekkel, kreatívabb vagy gyorsabban tud tanulni.

Igen, vannak, akik megérzik, hogy kellene csinálni, de a legtöbben megtanulják.

Ha mégis meg kell határozni, hogy mitől lesz valaki jó vállalkozó, akkor az alábbi felsorolásból kiderül, hogy a legtöbb készség, ami a sikeres vállalkozáshoz szükséges tanulható és fejleszthető.

Nem titok, hogy elfogult vagyok a téma iránt, ugyanakkor NEM kell mindenkinek vállalkozónak lennie. Tényleg NEM való mindenkinek.

Ha viszont érzel magadban késztetést és azon gondolkozol, hogy vállalkozó legyél, jól jöhet néhány megerősítés:

Legyél a saját magad főnöke

Ha unod már, hogy mindig más mondja meg mit csinálj, akkor vállalkozóként itt a lehetőség, hogy megmutasd te jobban tudod csinálni.

Foglalkozz azzal, amit szeretsz

Ha már unod a munkádat és nem nyújt kihívást, miért ne foglalkoznál azzal, ami igazán motivál és boldogsággal tölt el. Vállalkozóként megválaszthatod, hogy mivel szeretnél foglalkozni és azt is, hogy hol és kivel. Számos ma már sikeres vállalkozás egy hobbiból nőtte ki magát.

Használd ki a kreativitásodat!

A munkahelyek kötött szabályrendszere és a bürokrácia miatt sokan el is felejtették mi is az a kreativitás. A vállalkozás szerintem az önkifejezés egyik eszköze. Ha úgy döntesz, hogy saját vállalkozást indítasz, csak saját magadon múlik, hogy mennyire használod ki a kreativitásodat. A saját elképzeléseknek és az innovatív ötleteknek itt semmi sem szab határt.

Magasabb jövedelem lehetősége

Talán nem az első néhány hónapban érhető el az „álomfizetés”, de kellő szorgalommal és kitartással a munka meghozza a gyümölcsét. Egy biztos, hogy ha végiglapozod a leggazdagabb emberekről szóló kiadványokat nem sok alkalmazottat fogsz benne találni.

Változatos munka

Ha a munkád már csak napi rutin és csukott szemmel is meg tudod csinálni, akkor itt a lehetőség egy valóban változatos tevékenységre. Megszervezni a napi munkát, találkozni a könyvelővel, tárgyalni az új ügyfelekkel és a partnerekkel – csak néhány feladat a sok közül, amelyek izgalmassá és változatossá teszik a napjaidat.

Vedd kezedbe az életed irányítását

Sokan panaszkodnak a gazdasági helyzetre, a kormány intézkedéseire. Tényleg igaz, hogy vannak olyan változások, amik megnehezítik a vállalkozók dolgát, de sajnos ez a munkavállalókra is kihatással van. Talán nem meglepő, ha egy újabb év telik el és még mindig nem kapsz fizetésemelést; az árak pedig folyamatosan emelkednek. Vállalkozóként a kezedbe veheted az irányítást és felelősséget vállalva, rajtad múlik, hogy mit hozol ki a helyzetből. Nem mindig lesz könnyű, de legalább az irányítás már nálad van.

Kezdd el másodállásban

Ha még kétségek gyötörnek, akkor kövesd azok példáját, akik a meglévő munkájuk mellett fognak bele egy új vállalkozásba. Bár egyáltalán nem könnyű és nem nagyon marad szabadidőd, mégis kockázat nélkül kóstolhatsz bele a vállalkozók világába!

 

Számos vállalkozás indításában segítettem, ha szeretnél te is vállalkozó lenni, de kérdéseid vagy éppen kétségeid vannak, akkor keress bizalommal és szívesen segítek neked is tanácsadás keretében