Lehet, hogy most még csak a vállalkozás indítása előtt állsz, azonban nem árt, ha teljes egészében látod a folyamatot, aminek egyik fontos eleme a pénzügyi tartalék képzése.

Miért is alapít valaki manapság vállalkozást?

Nyilván a nagyobb bevétel reményében vagy azért, hogy azzal foglalkozhasson, amit szeret csinálni (lifestyle vállalkozás), esetleg segíthessen másokon stb. Azonban egy dolgot nem szabad elfelejteni: a vállalkozás van érted és nem te vagy a vállalkozásodért. Mindjárt meg is magyarázom mire gondolok ezalatt.

Akik nem veszik figyelembe ezt az alapelvet, azoknak rövid időn belül csúnya véget érhet a vállalkozói története. Minden jól indul, rendben vannak a jogi dolgok, kialakítottad az üzletedet, megvannak a beszállítók és a partnerek is.

El is kezdenek csordogálni az első bevételek, azonban nem úgy ahogy azt eredetileg tervezted.

Egy kicsi csúszás az egyik vevődnél, a másik haladékot kért, a harmadik éppen lelépett és nem fogja kifizetni azt a pénzt, amire annyira nagyon vársz már hetek óta. Közben a beszállítóknak és más partnereknek neked mindig időben kell fizetni.

És kezd szorulni a hurok…

Ehhez hasonló helyzet már sok vállalkozást tett tönkre.

Pedig nagyon könnyen elkerülhető lenne, egy átmeneti cash-flow probléma (leegyszerűsítve egy adott időszak alatt több kiadásod van, mint bevételed). Itt most átmeneti problémáról beszélek, és nyilván nem arról, amikor egy vállalkozás eleve rosszul működik. És nem is arról a helyzetről beszélek, mint mondjuk egy válság idején, ahol teljes iparágak mennek tönkre.

Az vállalkozás indítás egyik alapelve: legyen megfelelő összegű tartalékod. Ha ezt az egyszerű alapelvet betartod, sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a vállalkozásod, te magad is és nem fog romba dönteni mindent egy átmeneti likviditási probléma.

 

 

A vállalkozás nem a gyereked!

Miért fontos foglalkozni a pénzügyi tartalék képzésével?

Sokan helytelenül úgy tekintenek a vállalkozásukra, mint a gyerekükre.

Egy vállalkozást valóban “etetni” kell, de meg is kell “fejni”. Ha nem azért vállalkozol, hogy saját magadnak létrehozz egy munkahelyet hosszú távra, akkor a vállalkozásodat előbb-utóbb érdemes lehet továbbadni.

Ez egy folyamat.

Ebben  látnod kell és meg kell tervezned nem csak a vállalkozásod, hanem a saját személyes pénzügyeidet is.

A pénzügyi tartalék képzése nem könnyű, hiszen részben a saját vagyonodból kell ezt képezned az elején. Később persze ezt történhet a céges vagyonodból is.

Neked viszont látnod kell az elejétől fogva, hogy mikor mekkora összegre van szükséged tartalékként.

Egyszerűen nem mondhatod azt, hogy 1 vagy 2 hónap, mert ennyi idő alatt úgyis rendbe fognak jönni a dolgok. És ha nem? És úgy egyébként is mekkora összeget tennél félre arra az 1-2 hónapra?

Ehhez mindenképpen pénzügyi tervet kell készíteni, ami a legtöbb kezdő vállalkozó számára fejtörést okoz.

De ha tetszik, ha nem ezt a feladatot meg csinálni.

 

 

Ha minden kötél szakad

Életünk során több vállalkozásunk is lehet, de valamilyen oknál fogva előbb-utóbb mindegyiket be kell fejeznünk.

Ezért érdemes készíteni mindig egy kiszállási stratégiát.

Milyen kiszállási stratégiák léteznek?

Például:

  • eladjuk a vállalkozást
  • megszüntetjük és más bevételi forrás után nézünk
  • gyerekeink öröklik
  • kinevelünk egy menedzsmentet, akik nélkülünk viszi tovább a céget
  • …vagy éppen a fent említett példa esetében kénytelen vagy megszüntetni, mert csődbe kerültél!

Vannak tehát pozitív és negatív események, amik a kiszállás felé visznek.

Ez kezdetektől a folyamat része, bár nyilvánvaló, hogy induláskor még nem minden esetben tudod, hogy mi lesz a pontos kimenetel.

Azonban amíg a végére érsz, addig figyelembe kell venned a személyes pénzügyeidet is.

 

Személyes pénzügyi tartalék képzése

Miből fog megélni nyugdíjas éveiben? Mi van, ha be kell zárnod a vállalkozásodat bármilyen oknál fogva és átmenetileg nem lesz sehonnan bevételed?

Fontos betervezni a vállalkozásodból származó bevétel/nyereség egy részét amivel személyes pénzügyi tartalékodat képzed.

Azt azért, mégsem gondolhatja komolyan senki, hogy minimálbéres vállalkozóként, majd a jelenlegi életszínvonalának megfelelő összegű nyugdíjat fog kapni az államtól?! Vagy egyáltalán lesz bármiféle nyugdíj mire odaér?

Mindenkinek fel kell építenie azt a tőkét, amiből egy átmeneti időre vagy felkészülve a nyugdíjas évekre, már munka nélkül is meg tud élni.

 

 

Hogyan érdemes felosztani a vállalkozás bevételét?

  1. A tulajdonos megélhetésére
  2. A vállalkozás működésére
  3. Visszaforgatni a vállalkozásba további fejlesztésekre
  4. A tulajdonos megtakarítására (pénzügyi tartalék képzése személyes célokra)

A probléma általában ott van, hogy az első három pont szinte kivétel nélkül elviszi az összes bevételt. A feleség szeretné a lakás felújítani, a gyerek egyetemre szeretnének menni, az alkalmazottak új gépeket kérnek, és jó esetben a megnövekedett kereslet miatt nagyobb üzlethelyiség kell stb.

Végül így soha nem marad semmi a negyedik pontra.

A pénzügyi tartalék képzése csak álom marad.

Ezzel egészen addig nincs is gond, amíg el nem jön az időpont a kiszállásra, ami lehet önszántadból vagy egy adott helyzet rákényszerít.

 

Fordítsd meg a folyamatot

Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa című könyvében azt mondja a Gazdag apja (aki valójában a barátjának az apja):

“A szegények és a gazdagok közötti legnagyobb különbség az, hogy a szegények először másnak fizetnek és csak utána maguknak, a gazdagok viszont először maguknak és csak utána másoknak.”

Ez a dolog megoldása.

Persze a gyakorlatban már nem olyan könnyű megcsinálni, de a feladat adott!

Fel kell építeni minél rövidebb idő alatt egy olyan tőkét, ami megélhetést biztosít akkor is, ha már nem lesz vállalkozásod.

Ezt pedig csak egy nagyon szigorú szabályrendszer alapján lehet megvalósítani.

Nem kertelek, ez kevés embernek fog sikerülni! Nagyon nehéz ez és rengeteg lemondással jár.

De hogy biztatót is mondjak, ha elkezded felépíteni a személyes tőkédet, akkor egy idő után már maga a folyamat is élvezetessé válik. Ha csak egy nagyon picit is, de minden nap könnyebb lesz az út!

Ha ezt a gondolatmenetet követed, akkor:

“Lesz néhány év az életedben, amit úgy fogsz élni, ahogyan a legtöbben nem fogják. Ezután viszont úgy élhetsz, ahogyan a legtöbben nem tudják” Galántai Gergely, vállalkozásfejlesztő