Az üzleti ötlet kiválasztása

Üzleti ötlet vagy más néven vállalkozói ötletet keresni és kiválasztani egyszerű feladatnak tűnik. Az internet tele van ötletekkel, amik csak arra várnak, hogy megvalósítsd. Kezdő vállalkozók gyakran esnek abba a hibába, hogy alaposabb utánajárás nélkül választanak ki egy ötletet, amiről csak később derül ki, hogy a valóságban mégsem úgy működik, ahogy eredetileg tervezték.

A vállalkozás indításának a megtervezése

Az indulás sajnos sokak számára a vállalkozás megalapítását, a kötelező dokumentációk elkészíttetését jelenti. Pedig ennél jóval többről szól egy vállalkozás indítása.

Jogi értelemben a vállalkozás megalapítását követően már vállalkozó vagy.

A kötelező dokumentációk is nagyon fontosak, hiszen azokat ellenőrizni fogja a hatóság.

Azonban ahhoz, hogy nyereséges legyen a vállalkozásod és hosszabb távon is működőképes legyen nélkülözhetetlen megtenni néhány lépést még az indulás előtt.

Tehát, egy sikeres és nyereséges vállalkozás indítása nem a jogi ügyeknél kezdődik.

 

 

Az üzleti ötlet megtalálása

Kezdjük ott, hogyha nincs ötlet, nincs vállalkozás.

Minden vállalkozás egy ötletre épül, azonban már itt el lehet csúszni.

Még szinte el sem kezdted a tervezést, még szinte egy lépést sem tettél meg csupán az ötletet választottad ki és máris megpecsételődött a vállalkozásod sorsa.

Egy jó ötlet már fél siker, de egy rosszul megválasztott ötlet biztos kudarcot jelent.

 

 

Hol találsz jó üzleti ötletet a vállalkozás indításához?

Brian Tracy üzletember, motivációs tréner, számos könyv és hanganyag szerzője azt mondja, hogy egy átlagembernek naponta 4 darab olyan ötlete van, amiből már elindíthatna egy vállalkozást. Továbbá minden átlagembernek élete során van legalább 1 olyan ötlete amiből “dollár milliomos” lehetne.

Ez azért elég jól hangzik, nem?

Akkor miért nem lesz mindenkiből sikeres vállalkozó?

Azért, mert egy jó ötlet kiválasztása még csak fél siker.

Az interneten, ha keresgélsz rengeteg üzleti ötlet fog szembejönni, ami csak arra vár, hogy megvalósítsd.

Ezeknél az ötleteknél általában egy nagyon ideális képet festenek le előtted a valóság azonban sokszor pont az ellenkezőjét mutatja.

 

Számos ponton elcsúszhat az üzleti ötlet:

1. veszély: Piackutatás hiánya

Sokan szerelmesek lesznek a saját ötletükbe és emiatt nem járnak utána, hogy vajon másoknak mi a véleménye. A család és a barátok, ismerősök nem számítanak most… Tehát vajon egy vadidegen embert is annyira lázba fog-e hozni a termék vagy szolgáltatás, mint téged?

A szerencsejátékhoz tudnám hasonlítani azt, amikor valaki piackutatás nélkül vág bele egy vállalkozásba. A piackutatást sokan valami nagyon bonyolult dolognak gondolják. Igaz, hogy vannak piackutató cégek, akik nagyon komoly módszertan alapján készítenek felméréseket, kutatásokat. Ez azonban a legtöbb kisvállalkozó számára megfizethetetlen. Így maradnak a házi megoldások.

 • Az első és legfontosabb dolog, hogy írd fel ötleteidet amikor csak az eszedbe jut valami.
 • Érdemes rendszerezni ezeket és kiválogatni azokat, amiket mindenképpen el akarsz vetni.
 • A lehetséges ötleteket alaposabban meg kell vizsgálni.
 • Nézd meg vannak-e már ilyen profilú boltok, vállalkozások azon a helyen ahol te is indulni szeretnél. Ha nincs az még feltétlenül jó jel!
 • Nézd meg a leendő versenytársak kínálatát, tevékenységét, működését.
 • Tegyél próbavásárlást, vedd igénybe a szolgáltatásukat
 • Nézd át a weboldalukat, közösségi médiában is keress rá
 • Szerezz minél több infót a cégről a hivatalosan elérhető forrásokból
 • stb.

Tovább lehet ezt még bontani, de ha ezeket a dolgokat megteszed első körben, már akkor is sokkal jobban látni fogod a lehetőségeidet. Ne ezeken a feladatokon akarj időt spórolni, mert értékes információk birtokába fogsz kerülni, ami megalapozza majd a döntésedet.

 

2. veszély: Kivitelezés

Egy jó ötlet még csak fél siker!

De mi van a másik felével?

Hiába van egy jó ötleted, ha nem tudod azt kivitelezni vagy nem jó a megvalósítás.

Rendelkezned kell azokkal a vállalkozói készségekkel, üzleti ismeretekkel amivel meg tudod valósítani az ötletet és egy sikeres vállalkozást tudsz belőle felépíteni.

Írd le, hogy a megvalósítás során mi az, amiben nagy valószínűséggel segítségre lesz szükséged:

 • egy tanácsadás az indulás előtt, amiben átbeszéled egy szakértővel a kérdéseidet
 • érdemes egy üzleti tervet is készíttetni olyan emberrel, akinek van már tapasztalata ebben
 • a marketing segíteni fog abban, hogy már az induláskor ismerje a célcsoportod a vállalkozásodat

Ez csak néhány dolog, de készíts egy listát arról, hogy milyen kérdéseid vannak, mi okoz jelenleg problémát.

 

3. veszély: “Félek belekezdeni”

Amikor már úgy tűnik, hogy minden egyenesben van, azaz van egy jó ötleted, úgy látod van rá piaci kereslet, a kivitelezéssel is többé kevésbé boldogulsz már… és valami mégis meggátol az indulásban?

Nem vagy ezzel egyedül. Az ismeretlentől való félelmet nem lehet teljesen kiiktatni.

A fix fizetés elengedése nekem is nehézséget okozott, amikor vállalkozó lettem.

Van erre egy jó gyakorlat, amit én is megcsináltam anno!

Vegyél elő egy papírt és fogalmazd meg mi az amitől tartasz, mi lehet a legrosszabb dolog, ami történhet és ezt hogyan kezelnéd:

Mondok néhány példát:

 • elveszítem a befektetett pénzemet (ettől félek a legjobban) – újra vissza kell mennem alkalmazottként dolgozni (ez a megoldás)
 • mindenki rajtam fog röhögni, ha nem jön össze – aki valóban szeret ő meg fogja érteni a helyzetet, legalább kiderül ki az aki támogat a nehéz helyzetekben
 • nem lesz elég bevételem a megélhetéshez – akkor vállalok másodállást és az mellett folytatom a vállalkozást
 • félek, hogy kudarcot vallok – ez könnyen előfordulhat, de ezekből tanulni kell és továbbmenni

Ha már meg tudod fogalmazni a félelmeket, akkor képes leszel megoldást is találni rá!

Fontos, hogy megkülönböztesd, hogy ezek a félelmek valós, létező problémák (objektív) vagy csak a te belső félelmeid (szubjektív).
A megoldás a félelmek leküzdésére a legtöbb esetben a tudatos tervezés (pl. üzleti terv, tanácsadásokon való részvétel) és a tanulás (vállalkozói készségek fejlesztése, önfejlesztés).

Ezek szinte kivétel nélkül segítenek az ilyen jellegű problémák leküzdésében.

üzleti ötlet keresése

Hogy válik az üzleti ötlet valósággá?

Ismerd meg a legsikeresebb magyar startup cégeket és a vezetőik gondolkodásmódját.

Nagyon tanulságos videók még akkor is, ha én magam nem szoktam javasolni kezdő vállalkozóknak a startup indítását. Ettől függetlenül látni fogod, hogy az üzleti ötlet kiválasztása hogyan történik és milyen egyéb feladatok társulnak hozzá.

Magyar startup cégek a videóban:
Sold / Logmein / Prezi / Ustream / Datemyschool

 

Videósorozat az index.hu oldalról (a videók megtekintéséhez kattints a linkre).

 

1. rész: Nem leszek öltönyös rabszolga

“Az Egyesült Államokban meglátogattuk azokat a magyar cégeket, amelyek termékeit már most több tízmillió ember használja. Startupokról szóló sorozatunk első részében cégalapítók, alkalmazottak és szakértők beszélnek arról, hogy miért vágtak bele, és hogyan kell kilépni a világpiacra.” (forrás: index.hu)

2. rész: Keményen dolgozni, keményen partizni

“Magyar startup cégeket látogattunk meg az USA-ban, akik azért vannak a Szilícium-völgyben, mert aki nincs ott, az a technológia világában nem is létezik. Sorozatunk második részében kiderül, hogy mindenki a Völgynek dolgozik, a vállalatok folyamatosan nagy fordulatokat tesznek, és startup-maffiák viszik tovább a megszerzett tudást.” (forrás: index.hu)

3. rész: USA – Magyarország 0:0

“Startupokról szóló sorozatunk harmadik részében azt a kérdést tettük fel interjúalanyainknak, hogy hol élnének szívesebben, az Egyesült Államokban vagy Magyarországon. Az első részben a startupok hitvallását mutattuk be, a második részben pedig a munkához és partizáshoz való viszonyukat.” (forrás: index.hu)

4. rész: A Commodore-szakkörtől a Nasdaqig

“Anka Márton Plus/4-en kezdett programozni, cége, a LogMeIn ma évi 150 millió dolláros bevételével a legnagyobb magyar gyökerű amerikai startup. Startup-túra, negyedik rész.” (forrás: index.hu)

5. rész: Ezt nem hiszik el az emberek

“Nem nagy varázslat startup-céget alapítani, csak ötlet és hit kell hozzá. Ha elbukik az ember, még mindig jobb, mintha egész életében azon keseregne, mi lett volna ha. Startup-túra, ötödik rész.” (forrás: index.hu)

6. rész: Olyan ez az egész, mint egy videojáték

“A startup-bizniszben is pályák követik egymást: a Prezi most 27 millió felhasználónál jár, a végső célja 2 milliárd. A befektetők is ezt mondják, hogy muszáj nagy léptékben gondolkodni.” (forrás: index.hu)