A magyarok többsége magyar terméket vásárol

A gazdasági válság nyomán megváltoztak a magyar fogyasztók vásárlási szokásai, de a kiskereskedelmi vállalkozások nagy része sikeresen alkalmazkodik az új helyzethez. Miben nyilvánul meg ez a változás? 

[Ez a cikk már egy ideje nem frissült, így lehetnek benne pontatlan adatok]

A vásárlók többször keresik fel a lakóhelyükhöz közeli kis boltokat, szupermarketeket, pékségeket és piacokat – állítja egy nemrég megjelent tanulmány.  Ez jó hír az élelmiszeres kisvállalkozásoknak. Emellett az elmúlt egy évben nőtt a diszkontáruházak népszerűsége is.

A legnagyobb cégek felismerték ezt a változást és úgynevezett „többcsatornás értékesítési hálózat” kiépítésével reagáltak az új helyzetre. A hipermarket-hálózatok mellett szupermarketeket és kicsi diszkont üzleteket nyitnak, hogy árbevételüket növeljék.

 

Hogyan vásárolnak a magyar fogyasztók?

Főleg rögtönözve vásárol élelmiszert a magyar fogyasztók legnagyobb része. Ez azt jelenti, ha otthon elfogy vagy szükségessé vált egy fontos árucikk, azt rögtön próbálja pótolni, beszerezni. Hála a nagy választéknak és a boltok késő esti és hétvégi nyitva tartásának, ez könnyen megoldható a városokban. Ez egyébként pont ellentétes az európai fogyasztói szokással, ugyanis ott a vásárlók általában tervszerűen szerzik be az élelmiszert.

 

 

A magyar áruk fő vonzereje

Egy idén megjelent felmérésből kiderült, hogy a magyar fogyasztók többsége fontosnak tartja, hogy amikor élelmiszert vásárol, akkor magyar terméket válasszon. A vásárlás során elsősorban a jó minőséget és a hazai áru egészséges voltát jelölte meg döntése fő okának. További érvek között szerepelt a megbízható alapanyag, a megszokott íz és végül a márka.

Az egyes élelmiszer fajtákat tekintve, a legtöbben a húskészítmények közül részesítik előnyben a magyar termékeket. Majd ezt követi a zöldség és gyümölcs, a tej, az alapvető élelmiszerek (liszt, cukor, búzadara), valamint a sajt, a joghurt-tejföl-kefir-tejdesszert-tejszelet, a méz és a lekvár. Utánuk a sorrend: tészta, ásványvíz, fagyasztott zöldség és gyümölcs, étolaj, gyümölcslé és szénsavas üdítőital. Majd margarin és vaj, édes keksz, konzerv és dobozos étel, csokoládé, sör.

Az üzletláncok akciós újságait vizsgálva az elemzők megállapították, hogy a húskészítmények, valamint a zöldség- és gyümölcsfélék túlnyomó része magyar termék logóval együtt került meghirdetésre.

 

 

Ez miért fontos egy kereskedőnek marketing szempontból?

A kereskedőknek érdemes lenne a magyar termék megjelölést alkalmazni olyan élelmiszereknél, amelyeknél szintén fontos a fogyasztó számára, hogy egyértelműen kiderüljön a termék hazai eredete. Az elemzést végző szakemberek ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy azok a boltok, ahol egy árucikket magyar termék logóval kínáltak, ott jelentősen növekedett, olykor duplájára nőt az eladás.

Ahhoz, hogy így kínálják a kereskedők termékeiket, fontos tudniuk, mit is értenek a vásárlók a csomagoláson szereplő magyar származásra utaló felirat alatt. A legtöbben úgy gondolják, hogy „kizárólag magyar alapanyagból és Magyarországon állítják elő”. Valamivel kevesebb vásárló szerint „jelentős részben magyar alapanyagból és Magyarországon állítják elő”. Csak néhányan gondolják úgy, hogy „Magyarországon csomagolták” vagy csupán a „márkája magyar”.

A kereskedőknek a reklámok, hirdetések és egyéb marketing tevékenységük során érdemes kiemelten figyelmet fordítani, a nőkre, a magasabb jövedelmű fogyasztókra, valamint a felsőfokú végzettségűekre, ugyanis ők tartoznak abba a célcsoportba, akik hajlandóak magasabb árat fizetni a magyar élelmiszerekért.

Bízom benne, hogy sok magyar élelmiszeres kereskedő felismeri a vásárlói szokások jelentőségét és sikeres marketing stratégia kialakításával megtartja vagy tovább növeli a versenyképességét.